EEG (Elektroensefalografi)
Elektroensefalografi (EEG) beyin temel biyoelektrik aktivitesinin incelenmesidir. İşlem küçük elektrotların saçlı deriye yerleştirilmesiyle yapılmaktadır.
EEG çekimi esnasında canınızın yanması söz konusu değil. Sadece süre sakin ve hareketsiz kalmanız gerekiyor.
Epilepsi hastalarımıza veya epilepsi ön tanısı olan hastalarımızda yaptığımız elektrofizyolojik bir çalışma. Bu tetkik için gelirken karnınızın tok ve saçlarınızın temiz olması önemli.
Çünkü, Saçlarınızın arasına bağladığımız elektrotlarla kayıt alıp yorumluyoruz. Yanı sıra EEG nin çekiminin amacı beyninizde oluşan zararları görmek. Bu zararlar annenizin karnındayken bile oluşabiliyor. Ayrıca kafanıza aldığınız bir darbe ya da ateşli bir hastalık sonucunda da oluşabiliyor. Sonuçta nasıl oluşursa oluşsun tanısını koyup tedavi etmemiz gerekiyor.
Özellikle EPİLEPSİ geçiren hastalarımızda tedavinin gidişatını görmek için bu tetkik en büyük şansımız.
İki çeşit EEG çekimi var. 16 tane elektrot var. Bunlardan 8 tanesi sağ baş tarafınıza 8 tanesi de sol baş tarafınıza, alnınızdan başlayarak ensenize kadar yapıştırıyoruz. Bu sayede EEG çekiminizi gerçekleştiriyoruz. Bu esnada sedyede yatar vaziyette oluyorsunuz. En önemlisi hareketsiz kalmanız.
EEG NASIL ÇEKİLİYOR
Beyninizin elektriksel faaliyetini, saçlı deriniz üzerine yerleştirdiğimiz küçük metal elektrodlar aracılığıyla EEG aletine iletiliyor. ve veriler ortalama 20 dakika süreyle bilgisayara kaydediliyor.
Çekim sırasında size elektrik verilmesi söz konusu değil ve herhangi bir ağrı duymuyorsunuz.
Parazitsiz, kaliteli bir kayıt alabilmemiz için çekim sırasında aksi istenmedikçe gözleriniz kapalı, çene ve boyun kaslarınız gevşek tutmalısınız. Ayrıca olabildiğince hareketsiz durmalısınız. Bu sayede Kaliteli bir tetkik yapmamız mümkün olacak.
Çekimin 3. dakikasında derin nefes alıp vermeniz, çekimin 10. dakikasında ise aralıklı olarak verilen ışık kaynağına bakmanızı istiyoruz. Her şeyden önce bu talimatlarımıza uymanız çok önem arz ediyor.
Çekime Gelirken
EEG incelemesinin parazitsiz olması bakımından çekim gününün sabahında saçlarınızı yıkanmanız yararlı.
Sürekli kullanılan ilaçlarınız varsa, çekim gününde de ilaçlarınızı kullanılmaya devam edebiliyorsunuz. EEG’yi değerlendirecek olan doktorumuza bu konuda bilgi vermeyi unutmayın.
Sonuç olarak, önemsiz sayılabilecek baş ağrılarınızı dahi önemseyin., Ağrınız çok şiddetli ve uzun sürüyorsa Muhakkak bir nöroloji Uzmanına başvurun.
Unutmayalım ki yaşama şansı bize bir kere veriliyor. Özel Yaşam Hastanesi Kırıkkale Nöroloji Doktoru her zaman yanınızda
İlgili Bağlantı : Kırıkkale Özel Yaşam Nöroloji
EEG ile hangi hastalıkların tanısını koyuyoruz
EEG testi, birçok farklı hastalığınızın tanısında yardımcı olabiliyor. Örneğin, epilepsi gibi nörolojik hastalıklarınızın tanısında kullanıyoruz. Epilepsi, beyninizdeki anormal elektrik aktivitesinin neden olduğu nöbetlere yol açan bir durum. EEG, beyninizdeki bu anormal elektrik aktivitelerini ölçerek epilepsi tanısı koymamıza yardımcı oluyor.
Ayrıca uyku bozukluklarınız, beyin tümörleri, beyin hasarı, beyin enfeksiyonları, inme, demans, baş dönmesi, migren gibi birçok hastalığınızın tanısında da kullandığımız bir tetkik.