Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

İşitme Testi 

İlk olarak, İşitme duyusu, yaşamımızın en temel özelliklerinden biri. ve çoğunlukla kaybedilene kadar gerekli önemi görmüyor. Aslında, işitme bizim için bir hediye. Gelişen dünya ile birlikte günlük yaşamda karşılaştığımız detaylar, hayatı hepimiz için daha da zorlaştırıyor. Eğer işitme kaybımız varsa varsa, sevdiklerimizle yaptığımız konuşmalar, toplantılar, telefon görüşmeleri veya televizyon izlemek için bile çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bu sebeple, işitme kaybımız varsa sosyal hayattan çekiliyoruz ve kendimizi izole ediyoruz. Yani, hayat kalitemiz gözle görülür şekilde düşüyor. Ancak, İşitme ile ilgili bir problemimiz olup olmadığını işitme testi ile anlıyoruz.

Neden İşitme Testi Yapıyoruz

İlk olarak İşitme bizi ailemize, arkadaşlarımıza ve çevremizdeki tüm insanlara bağlıyor. Kısacası İşitme duyumuz günlük hayatta iletişimimizin en önemli kısmını oluşturuyor. Buna rağmen pek azımız, aslında epey karmaşık bir organ olan kulağın, hayatımızda oynadığı rolün farkına varıyoruz.

İkinci olarak Ülkemizde her yıl doğan bebeklerin %0.03 ü yani 39 000 ‘i işitme kayıplı doğuyor. Aynı zamanda Bu sayıya sonradan oluşan işitme kayıpları da eklendiğinde 0-18 yaş arasında 360.000 kişinin işitme kayıplı olduğu erişkin olarak da 2 milyon bireyin işitme sorunu yaşadığı saptandı. (TUİK 2013).

Ne zaman İşitme Testi Yaptırmalıyım?

Geç kalmayın!!!

Öncelikle gerekli durumlarda işitme testi yaptırmamız olası bir işitme kaybımızın erken teşhisini sağlıyor. ve böylece geri dönülemez kayıplarımızın önüne geçilebiliyoruz. Ayrıca erken dönemde tedavimizi mümkün kılıyor. Örneğin aşağıdaki durumlarda bir KBB uzmanına görünmemiz ve bir işitme testi yaptırmamız önemli.

  • Kişilerin söylediklerini tekrar etmelerini sık sık söylüyorsak
  • Televizyon izlerken diğer kişilere göre sesini daha fazla açıyorsak
  • Etrafımızdaki insanların sanki fısıltıyla konuştuğunu hissediyorsak
  • Birçok kişi konuştuğu anda ya da arka fonda gürültü olduğunda konuşmaları takipte zorlanıyorsak
  • Ailemiz ve bize bir işitme probleminiz var mı diye soruyorsa
  • Çok fazla gürültü olduğunda veya ortamdaki konuşmaları anlamadığımız için toplantı veya sohbet ortamlarından kaçmaya başladıysak
  • Arabada, restoranda veya herhangi bir gürültülü ortamda konuşulanı anlamakta zorluk çekiyorsak
  • Konuşmaları takip etmekte strese girip yoruluyorsak
  • Toplantı veya sohbet ortamlarında konuşmacıya yakın oturma ihtiyacı duyuyorsak
  • Göz kontağı ve dudak okuma ihtiyacı hissediyorsak
  • Seslerin kaynağını tespit etmekte zorlanıyorsak

İşitme Testi Nerede Yapılıyor

İlk olarak İşitme kaybımızın birçok nedeni var ve sorun işitme sistemimizi oluşturan parçalardan kaynaklanıyor. Yani Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanı ve odyolojik tanı merkezleri problemimizin nedenini ve nereden kaynaklandığını belirleyebiiyor.

Kısacası, Özel Yaşam Hastanesi İşitme testi hızlı ve güvenli olarak hizmet veriyor.

Bu sayede Testinizin sonucunda elde ettiğimiz bulgular mevcut işitmenizin iyileştirilmesi ve daha da kötüye gitmemesi için alacağımız önlemlere ışık tutuyor.

İşitme Testleri Nelerdir?

Saf ses odyometrisi

Kısacası Odyolojide en çok kullandığımız temel test. Yani Her iki kulağınızın tüm frekanslardaki en az duyma seviyesini belirleyen bir test. 

Konuşma testleri

Kısacası duyma ve anlama yüzdenizi ölçmemize yarayan bir test. En az duyduğunuz seviyeye kadar kelimeler söylüyoruz ve tekrar etmenizi istiyoruz. 

Timpanometri

İkinci olarak en çok kullandığımız, Orta kulağınızın basıncını ölçmemize yarayan test. Ayrıca uygulanması çok kolay. Bebeklere dahi yapabiliyoruz. Sadece Ölçümünüzü yapabilmemiz için için kulak zarınızın delik olmaması ve kulak kanalınızın açık olması gerekiyor. Sıklıkla kulağınızda sıvı birikiminin (seröz otitis media) tanısını koymak için kullanıyoruz.

Akustik Refleks (stapes refleksi) Ölçümü

Stapes refleksi, sesli uyaran karşısında orta kulaktaki stapes kasının hareket etmesi ile oluşan bir reflekstir. Timpanometri ile ölçüm yapılır. Bir kulağa yüksek şiddette ses verilerek bu refleks kayıt edilir.

Otoakustik Emisyon (OAE)

İşitme hakkında önemli bilgiler veren bir testtir. Kişinin iç kulağının(cochlea) fonksiyonunun test edilmesini sağlar. Özellikle işitsel uyarılara tepki veremeyen bebeklerin işitme taramalarında tercih edilmektedir.

Beyin Sapı Odyometrisi (BERA)

Bu test sesli uyarana karşı oluşan cevapların iç kulaktan beyin sapına kadar ki iletimi hakkında bilgi verir. Bu yanıtlar elektriksel bazı dalgalar olarak ölçülür. Oluşan dalgaların yorumlanmasıyla işitme seviyesi, iç kulak ve beyin sapı hastalıkları hakkında bilgi sahibi olunur. Ölçüm için hastanın uyuması ve sessiz ortamda kayıt gerektirir. Uyuyamayan hastalarda anestezi altında ölçüm yapılması gereklidir. İşitme seviyesinin saptanmasında en objektif testtir.

Yazışmayı Başlat
💬 Yardım mı lazım?
Scan the code
Merhaba 👋
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?