Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Kırıkkale Yenidoğan İşitme Testi Nedir?

Öncelikle DSÖ verilerine göre, Dünya’da 600 milyon işitme engelli birey var. Yanı sıra Türkiye’de her yıl dünyaya gelen 1.300.000 bebeğimizin 2.000’i işitme kaybı ile doğuyor. Yani Yenidoğan bebeklerde işitme kayıplarının önlenebilmesi ve bebeğin fiziksel, ruhsal gelişim sürecini olumsuz etkilememesi adına doğum sonrası Kırıkkale Yenidoğan İşitme Testi yaptırmalısınız.

Günümüzde her yenidoğan bebeğe yapılmasını SAĞLIK BAKANLIĞI’nın da önerdiği işitme tarama testleri hastanemizde hizmetinize sunuluyor. Ayrıca sıra ve gün beklemeden bu testi yapıyoruz.

Yenidoğan bebeklerde işitme kayıplarını engellemek için erken teşhis ve müdahalenin önemi 

Bebekler çevrelerinden gelen işitsel, görsel duyusal uyaranlarla fiziksel ve ruhsal gelişimlerini sürdürerek tamamlarlar. Bu uyaranların eksik olması veya olmaması çocukların dil gelişimini etkilemekle birlikte akademik başarısızlık, sosyal ve duygusal sorunlar ve psikolojik bozukluklara da yol açabilir. Çocuk ne kadar erken, sesli uyaranları tam olarak algılamaya başlarsa dil ve sosyal gelişimi o derece sağlıklı ve düzgün olmaktadır. Bu nedenle dünyaya gelen her bebeğe taburcu olmadan işitme tarama testleri uygulanır. Bu testler; işitme engeli olduğu tespit edilen bebeklere gerekli müdahale ve rehabilitasyon sürecinin erkenden başlatılması açısından çok önemlidir.

Yenidoğanda işitme kayıplarının gelişim süreci nasıl

Doğumdan itibaren 2 yaşına kadar olan gelişim sürecinde irkilme refleksi dediğimiz yüksek ses şiddetine maruz kalan bebeğin sıçrar gibi hareket yapması gerekir. İleri derecede veya total işitme kaybı olan yeni doğanda sese karşı bu refleks oluşmaz. Yenidoğanın sese karşı reaksiyonları refleks bir olaydır ve sesin şiddeti ile orantılıdır. Sesin alınıp alınmadığı konusunda kabaca bilgi verir. Ancak işitme kaybının derecesini belirlemez.

Yenidoğanda işitme süreci;

  • 3. aydan itibaren insan sesi en önemli uyaran haline gelir.
  • 6-9 aylar arasında bebek, sesin geldiği yöne başını çevirir.
  • 10. aydan sonra bebek, adı söylendiğinde reaksiyon vermeye başlar.
  • 12. aydan sonra bazı sözlü komutlara yanıt verir.
  • 18-24 aydan sonra ise kelime haznesi geliştiğinden işitme sistemi sözlü olarak araştırılır.

Kırıkkale Yenidoğan İşitme Testi Nasıl Yapıyoruz

Öncelikle güvenilir sonuçlar elde etmek için özel test teknikleri uyguluyoruz. Yani Otoakustik Emisyon Testi, bebeğinizin kulaklarına belli şiddette sesler veriyoruz ve beyin dalgalarını ölçüyoruz. Ayrıca test, bebeğinize acı vermiyor, rahatsız etmiyor. Özetle, çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen testi bebeğiniz uyurken yapıyoruz. Çünkü bebeğinizin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırıyor.

İkinci olarak anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmıyoruz. Bu sayede bebeğinizin kulağının sese nasıl karşılık verdiğini inceleyebiliyoruz.

Ayrıca işitme kaybının şiddetini ölçtüğümüz; İşitsel Beyin Sapı Cevapları Testi (ABR). Özetle en sık kullandığımız  objektif test. ABR testi başa yerleştirdiğimiz elektrotlar sayesinde yapıyoruz. Yani yaptığımız beyin sapında oluşan elektriksel dalgaların ölçümü ve değerlendirilmesi.

Dikkat edilmesi gereken nokta bu testlerin yalnızca doğumsal işitme kaybı riski olan bebekleri belirleyebileceği. Yani sonradan oluşabilecek işitme kayıpları için anne-baba, bebeğin diğer gelişimlerini nasıl takip ediyorlarsa işitme duyusunu da takip etmeli.

Kırıkkale Yenidoğan İşitme Testi ne zaman yapıyoruz

Doğumdan sonra yapılacak tarama testlerinde (OAE) başarısızlık söz konusu olursa 2 hafta sonra tekrarlıyoruz. Ayrıca  Başarısızlık tekrar ederse ABR testi ile işitme kaybı olup olmadığını araştırıyoruz.

Gelişimi devam eden çocukların konuşma becerisi açısından kritik yaş aralığı nedir?

Yapılan çalışmalarda 6 aylıktan önce tespit edilen ve işitme cihazı ile düzeltilen işitme kayıplı bebeklerde, 6. aydan sonra tespit edilenlere göre kelime bilgisi, kendini ifade etme ve dil becerisinin çok daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir. İleri derecede işitme kaybı olan çocuklarda dil becerisi ve kendini ifade etme gelişmez. Halk dilinde “duyamayan çocuk konuşamaz” sözünün de bu açıdan bir doğruluk payı vardır. En geç 4-5 yaşına kadar ses duymayan çocuk konuşmayı da öğrenemez.  Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü ilk 3 ay içinde işitme kayıplarının tespitini ve 6. aydan önce tedavi yapılmasını önermektedir.

İşitme kaybı açısından riskli durumlar nelerdir?

Yenidoğanlarda, işitme kaybı olan vakaların %50’sinde bilinen risk faktörleri yoktur. Canlı doğumların %10’unda işitme kaybına sebep olan risk faktörleri mevcuttur. Bunlar;

  • İşitme kaybına sebep olabilen toxoplazma, rubella, kızamıkçık sitomegalovirüs veya herpes virüs enfeksiyonu geçirmek,
  • Doğumdan sonra üç günden uzun yoğun bakımda kalmak,
  • Ototoksik (yan etkilerinde kulağa zararlı etkisi olan bir kimyasal içeren ilaç) kullanımı,
  • Gebelikte ototoksik ilaç kullanımı,
  • Bakteriyel menenjit geçiren çocuklar,
  • Ailede sağırlık hikâyesi olması,
  • Bebeğin 1 kilo 500 gram ağırlığın altında doğması, doğum sırasında uzun süre oksijensiz kalması,
  • Suni solunuma ihtiyaç duyması,
  • Bebekte yüz-kulak anomalisi olması
  • Sarılığın çok yüksek seyretmesi gibi işitme kaybı açısından riskli durumlarda testin mutlaka uygulanması gerekir.

Özellikle işitme kaybı açısından riskli bebeklerde gözlemlenmesi gereken semptomlar nelerdir?

  • Beklenmedik yüksek sesli gürültülerde irkilme, ağlamama veya herhangi bir tepki vermeme,
  • Seslenilince başını o yöne doğru hareket ettirmeme,
  • 6-12 ay arasında konuşma sesi çıkarmama,
  • Sorulduğunda tanıdık eşya veya kişileri göstermeme gibi belirtiler fark edildiğinde, daha ayrıntılı işitme testlerinin yapılması gerekir.
Yazışmayı Başlat
💬 Yardım mı lazım?
Scan the code
Merhaba 👋
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?