Fibromiyalji
İlk olarak, Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da adlandırdığımız bir hastalık. Vücudumuzda genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kaslarımızda ve kemiklerimizde ağrı hissettiğimiz. Son olarak genel yorgunluk hissettiğiniz, uyku düzeninizde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik, yani uzun süreli bir hastalık.
Tanısı genellikle oldukça zor konuluyor. Çünkü Fibromiyaljinin belirtileri diğer benzeri durumların belirtileri ile benzerlik gösteriyor ve teşhisi doğrulamamız için temel bir test yok. Bunun sonucu olarak fibromiyalji sıklıkla yanlış teşhis ediliyor.
Yani vücudumuzun belirli bölgelerdeki kas ağrıları, sertleşme ve sızılar ile karakterize. Sonuç olarak tanı, fiziksel muayene ve ağrı bölgesizin belirlenmesiyle yapılıyor. Ayrıca, kan testleri ve görüntüleme yöntemleri de kullanıyoruz. Kısacası Fibromiyalji tanısı koymak için doktorumuzla konuşmanız ve muayene olmanız gerekiyor.
Fibromiyalji Tedavisi
Fibromiyalji tedavisi genellikle çok yönlü. Ve ağrınızın azaltılması, hareket kabiliyetinizin arttırılması ve yaşam kalitenizin iyileştirilmesi amacı taşıyoruz. Bu amaçla fizik tedavi, egzersiz, ağrı kesiciler, antidepresanlar veya diğer ilaçları kullanılabiliyoruz. Ayrıca, psikolojik destek veya terapi de yararlı oluyor.
Aynı zamanda hastalarımıza sağlıklı bir yaşam tarzı, egzersiz ve uyku düzeni öneriyoruz. Bu sebeple ağrınızı azaltmaya ve yaşam kalitesini arttırmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra kişiye özel bir tedavi planı oluşturmak için doktorumuzla işbirliği yapmanız önemli.
Nedenleri neler
Fibromiyaljiye neyin yol açtığı henüz tam olarak saptanamadı. Fakat uzun yıllar süren araştırmalar neticesinde bazı faktörlerin hastalığı tetiklediği anlaşıldı. Bu faktörleri şu şekilde sayabiliyoruz.
Enfeksiyonlar: Daha önceden geçirilmiş çeşitli enfeksiyon hastalıklarınız fibromiyaljiyi tetikleyebiliyor veya belirtileri kötüleştirebiliyor.
Genetik faktörler: Fibromiyalji aile üyeleri arasında daha sık görülüyor. Araştırmacılar, bazı genetik mutasyonların fibromiyalji gelişiminde rol oynayabileceğini düşünüyorlar. Fakat hastalıkla ilgili genler henüz tanımlanmadı.
Travma: Fiziksel ya da duygusal travma yaşayan insanlarda fibromiyalji ortaya çıkabiliyor. Rahatsızlık travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkili bulundu.
Stres: Fiziksel ya da duygusal travma gibi bir stres kaynağı vücutta aylar veya yıllar boyunca devam eden uzun süreli etkilere yol açabiliyor. Çünkü stres, fibromiyaljiye katkıda bulunabilecek hormonal bozukluklarla ilişkili.
Kişilik yapısı: Hassas yapılı, mükemmeliyetçi ve olaylardan çabuk etkilenen kişilerde daha sık görüyoruz.
Nedenler net olmasa da, fibromiyalji atakları stres, fiziksel travma veya grip benzeri alakasız sistemik bir hastalığın sonucu olabiliyor. Sonuç olarak beyin ve sinir sisteminizin normal ağrı sinyallerini yanlış yorumlayarak aşırı tepki göstermesi ya da beyinizdeki bir kimyasal maddedeki dengesizlikten kaynaklanabiliyor.
İlgili Bağlantı : Özel Yaşam Hastanesi Fizik Tedavi