Türleri arasında,
Ağız bölgesi kanserleri,
Kalın bağırsak kanseri,
Karaciğer kanseri,
Mesane kanseri,
Rahim (Endometrium) kanseri,
Akciğer kanseri,
Kemik tümörleri,
Mide kanseri,
Rahim ağzı (Serviks) kanseri,
Beyin tümörleri,
Kolon Kanseri
Rektum kanseri,
Pankreas kanseri,
Tiroid kanseri,
Deri kanserleri (melanom) olan ölümcül hastalık.
Peki Kanser nedir
Kelime anlamı olarak, bir organ veya dokumuzdaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara deniyor. Genel anlamda ise vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubu.
Belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemli, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmanız kansere yakalandığınız anlamına da gelmez.
İlk olarak,
Açıklanamayan kilo kaybı: Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.
Biyolojik Risk Faktörleri: Biyolojik Risk Faktörleri; yaş, cinsiyet ve ırk gibi fiziksel özelliklerdir. Fiziksel ve biyolojik özelliklerinizin, risk faktörü olup olmayacağı, kanserin tipine bağlıdır. Belli tip kanserler için risk oluşturabilecek biyolojik ve fiziksel özellikler şunlar olabiliyor.
Cinsiyet: Bazı türleri cinsiyetinizle ilişkilidir. Örneğin prostat bezi sadece erkeklerde olduğu için, prostat kanseri erkeklerde görülür. Meme kanseri hem kadın hem de erkeklerde görülebilir, ancak kadınların meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
Yaş: Pek çok türü yaşlılarda ortaya çıkar. 50 yaşın üstündeki kişilerde kanser görülme riski daha yüksek.
Irk: Bazı ırklarda belli tip kanserler saha sık görülmektedir. Örneğin Amerikalı zencilerde prostat kanseri daha sık görülür.
Cilt: Sarışınlarda cilt kanseri daha sık görülmektedir.
Çevresel Risk Faktörleri: Yaşadığınız ya da çalıştığınız çevre koşulları kanser gelişimi için risk faktörü olabilir. Ev ya da iş yerinde bulunan bazı maddeler, kanser riskini artırır. Asbest, radon, hava kirliliği, UV radyasyon, sigaraya maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir.
Yine diyetle alınan bazı besinler kanser gelişim riskini artırırken, bazıları da koruyucu olabilmektedir.
Genetik Risk Faktörleri: Genetik Risk Faktörleri, aileden kalıtımsal olarak geçen genlerle ilişkilidir.
Yukarıda saydığımız belirti ya da risk faktörlerine sahipseniz düzenli kontrol yaptırmanızı şiddetle öneriyoruz. Tekrar söyleyelim , kanser tedavisinde erken teşhis hayati önen taşıyor.
Kanser Taraması
Nedir ve Neden Yaptırmalısınız?
Kanser, günümüzde hala dünya genelinde ölüme sebep olan önemli bir sağlık sorunu. Ancak unutmayın ki erken teşhis ettiğimizde tedavi şansınız oldukça yüksek. Bu nedenle kanser taraması yaptırmanız sağlığınız için son derece önemli. Peki kanser taraması nedir ve neden yaptırmalısınız?
Kanser Taraması Nedir?
Kanser taraması, kanser hücrelerinin vücudunuzda olup olmadığını tespit etmek için yaptığımız testlerin genel adı. Bu testlerin amacı, kanser hücreleri erken aşamada tespit etmek. Bu sayede, tedavinizin daha etkili olmasını sağlamak. Kanser taraması, farklı tiplerde kanserler için farklı testler gerektiriyor.
Neden Kanser Taraması Yaptırmalısınız?
Erken teşhis edilen kanserleri, tedavi şansımız daha yüksek. Kanser taraması yapmak, kanserinizi erken aşamada tespit etmemizi sağlıyor ve böylece tedavinizin daha başarılı ve kolay olmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, riskinizi öğrenmek daha sağlam bir psikoloji sahibi olmanızı sağlıyor.
Hangi Kanser Taramalarını Yaptırılmalısınız?
Hangi kanser taramalarını yaptırmanız gerektiği, yaşınız, cinsiyetiniz, sağlık geçmişiniz ve aile öykünüz gibi faktörlere göre değişebiliyor. Bazı yaygın kanser taramaları şunlardır:
- Meme kanseri taraması: Kadınlar, 40 yaşından itibaren yılda bir kez meme kanseri taraması yaptırmalıdır.
- Rahim ağzı kanseri taraması: Kadınlar, 21 yaşından itibaren 3 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması yaptırmalıdır.
- Kolon kanseri taraması: 50 yaşından sonra herkes 10 yılda bir kolon kanseri taraması yaptırmalıdır.
- Prostat kanseri taraması: Erkekler, 50 yaşından itibaren yılda bir kez prostat kanseri taraması yaptırmalıdır.
Sonuç: Kanser taraması yapmak, sağlığınız için son derece önemlidir. Hangi kanser taramalarının yapılması gerektiği konusunda doktorunuzla konuşmanız ve önerilerine uymanızı tavsiye ediyoruz.
Özel Yaşam Hastanesi Kırıkkale Kanser taraması her kanser türü için eksizsiz yapılıyor. Yeter ki erken teşhisin tedavinizde ne kadar önemli olduğunun farkında olalım. Hasta olmayı beklemeden belli dönemlerde sağlık taramalarından geçmek modern toplumların alışkanlık haline getirdiği güzel bir özellik. Umarız ülkemizde de bu alışkanlık kazanılır.
Biz de siz sağlıklı kalın diye kanser taraması da dahil sağlık tarama paketleri hazırlıyoruz. Ayrıntılı bilgi ve randevu için;
Kanser Belirteçleri
Belirtileri, hastalığın evresine ve tipine göre değişebiliyor. Ancak, en yaygın belirtiler şunlar
Ağrısız veya ağrılı kitlelerin ortaya çıkması
İştahsızlık veya kilo kaybı
Yorgunluk veya halsizlik
Ateş
Geçmeyen öksürük veya nefes darlığı
İdrar veya dışkıda kan görülmesi
Ciltte beyaz lekelerin veya morlukların ortaya çıkması
Bedende anormal her hangi bir durum
Bu belirtiler, kanser dışında başka bir hastalığa da işaret edebilir. Ancak, bu belirtilerin ortaya çıkması halinde doktora gitmemiz en doğrusu olacaktır. Erken teşhis edildiğinde, tedavisi daha kolay ve başarılı olabiliyor.
Evreleri
Hastalığınızın yayılma derecesini ve tedavi seçeneklerimizi belirliyor.
- Evre 0 : Kanser hücresi henüz dokuya yayılmamıştır ve sadece başlangıç noktasındadır. Aynı zamanda tedavi şansımızın en yüksek olduğu evre
- Evre 1 : Bu evrede kötü hücreler sınırlı bir alana yayılmıştır ve tedaviye yanıt verme oranı yine de yüksek
- Evre 2 : Hücreler daha fazla dokuya yayılmıştır, ancak hala tümörün içinde kalır.
- Evre 3 : Tümör sınırlarının dışına taşmış kanserli hücrelerin yakın lenf nodlarına yayılmıştır. Tedavinizin zor olduğu bir dönemdir
- Evre 4 : En ileri evrede kanser hücresi vücuttaki diğer organlara yayılmıştır ve genellikle tedavi edilemez durumdadır.
Ancak Kanser tedavinizi en etkili şekilde yapılabilmemiz için hastalığınızı erken teşhis etmemiz çok önemli.
Kanser Tedavisi
Kemoterapi: Bu tedavi yöntemi, kanser hücrelerini öldüren ilaçların vücuda verilmesi ile gerçekleşiyor. Kemoterapi, akciğer kanserinin ileri evrelerinde ve cerrahi müdahale ile birlikte kullanıldığında en etkili sonuçları veriyor.
Radyasyon tedavisi: Bu yöntem, kanser hücrelerini öldürmek için radyasyon kullanılmasına verilen ad. Radyasyon tedavisi, akciğer kanseri tedavisinde cerrahi müdahale ile birlikte veya tek başına kullanılabiliyor.
Cerrahi müdahale: Kanserli dokunuzu veya tümörlerinizi cerrahi olarak çıkartmamız. Örneğin Akciğer kanseri tedavisinde lobektomi (bir akciğer lobunuzun çıkarılması) ve pneumonectomy (tüm akciğerinizin çıkarılması) bulunuyor.
Targeted terapi: Bu tedavi yöntemi, kanser hücrelerinin özelliklerini hedef alır ve sadece onları etkiler. Bu sayede diğer sağlıklı hücrelere zarar verilmeden kanser hücreleri yok edilir.
Prognoz: Tedavinizin başarısı, hastalığınızın evresine, genel sağlık durumunuza ve tedavinize ne kadar erken başladığımıza bağlı. Erken teşhis ettiğimizde kanserinizin tedavi şansının çok daha yüksek olduğunu unutmayın.
Kısacası ne kadar erken teşhis o kadar kolay tedavi!
Kaynak : Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı
Yazımızın bir çok yerinde dikkatinizi çekmeye çalıştık. Son kez söylemek isteriz. Kanser, erken evrede teşhis ettiğimizde tedavi edebildiğimiz bir hastalık.
Kanserden korunma yolları
Günümüzde en büyük endişelerimizden biri bu hastalığa yakalanmak. Ancak, kanserden korunmamız veya riskimizi azaltmamız için birçok yol var. Etkili ve uygulanabilir kanserden korunma yollarımız
- Sağlıklı bir diyet: Doğal ve organik gıdalar tüketerek, kanser riskinizi azaltabilirsiniz. Meyve, sebze, baklagiller ve tam tahıllı gıdalar tüketmeniz önemli. Ayrıca, kırmızı et, işlenmiş gıdalar ve şekerli içecekler gibi zararlı gıdalardan kaçının.
- Düzenli egzersiz: Düzenli olarak egzersiz yapmanız, kansere karşı vücudunuzu güçlendirir ve kilo kontrolünü kolaylaştırır. En az haftada 3 kez 30 dakika egzersiz yapın.
- Sigarayı bırakın: Sigara, kansere neden olan en önemli faktörlerden biri. Sigarayı bırakarak, kanser riskinizi anında azaltabilirsiniz.
- Alkol kullanımını sınırlandırın: Alkol kullanımı, kansere neden olan faktörler arasında yer alır. Alkol tüketiminizi sınırlandırarak, kanser riskinizi azaltabilirsiniz.
- Düzenli muayene: Erken teşhis edildiğinde daha kolay tedavi ediliyor. Düzenli olarak doktora gitmeyi ve gerektiğinde mamografi, kolonoskopi gibi testleri yaptırmayı unutmayın.
Özel Yaşam Hastanesi Kırıkkale Kanser doktorları hem tanı koymakta hem de erken evre kanser tedavisinde başarılı hekimler. Hastanemizde her türlü tetkik ve tahliller hızlıca yapılmakta, bunun için gerekli her donanıma sahibiz. Yeter ki siz geç kalmayın. Kanserden değil geç kalmaktan korkalım.