Romatizma nedir
Öncelikle Romatizma, vücudumuzun bağ dokusunda yaşanan bir hastalık. Bu hastalık, eklemlerimizin veya dokularımızın aşırı şişmesine, ağrıya, kızarıklığa veya hareket kısıtlılığımıza yol açıyor. Ayrıca Romatizma, birçok faktörün bir araya gelmesi sonucu oluşuyor. Bunlar arasında genetik yatkınlığımız, yaşlılık, enfeksiyonlar, ağır iş yükü ve stres bulunuyor.
Romatizma hastalığı, birçok farklı formda ortaya çıkabiliyor. Bununla birlikte, genellikle yaşlı insanlar ve kadınlarda daha yaygın görülüyor.
Romatizma belirtileri
Öncelikle Vücudumuzda ağrı, şişme, kızarıklık veya eklem ağrısı gibi belirtilerin görülmesiyle karakterize bir hastalık. Bunlar genellikle kalıcı hasarlar veya eklem deformasyonlarına neden olabiliyor. Ve yaşam kalitemizi olumsuz etkiliyor.
Özetle
Romatizmal hastalıklar arasında osteoartrit, osteoporoz, reumatoid artrit ve ankylosing spondilit gibi farklı türler bulunmaktadır. Her hastalık farklı belirtiler gösterir, ancak ortak olan şey ağrı ve hareket kısıtlılığıdır.
Aşağıdaki belirtiler, romatizmal bir hastalığınız olduğunun işareti olabiliyor.
- Eklem ağrısı: Eklemlerinizdeki ağrı ve şişlik en yaygın belirtidir. Ağrınız hareket etme sırasında veya hareketsiz kalma sırasında daha da artar.
- Hasarlı eklemler: Romatizma nedeniyle eklemleriniz zamanla deforme olur ve hareket kabiliyetiniz azalır.
- Düzenli vücut ağrısı: Romatizma hastalığı vücudunuzda düzenli ağrıların bulunmasına neden olur.
- Yorgunluk ve halsizlik: Sürekli ağrı nedeniyle yorgunluk ve halsizlik hissiniz oluşur.
- Titreme veya uyuşma: Eklemlerinizdeki ağrı nedeniyle hareket kabiliyetiniz azalıyor ve titreme veya uyuşma hissiniz oluşuyor.
Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçını fark ederseniz, hemen bir doktora başvurmanızı öneriyoruz. Özel Yaşam hastanesi Kırıkkale romatizma doktorları size uygun bir tedavi planı önerecektir. Ve romatizmanızın seyrini izlemek için düzenli kontroller yapacaktır.
Romatizma türleri
Osteoartrit,
Juvenil idiopatik artrit
Romatoid artrit gibi farklı türleri var
Ayrıca ağrılarımızın oluştuğu bölgeye göre de
eklem romatizması
kol romatizması
kas romatizması gibi isimlerde veriyoruz
Romatizma tanısını nasıl koyuyoruz
Tanı koymamız için birçok farklı tetkik bulunuyor. Bu tetkikler arasında:
- Fiziksel muayene: Doktorumuz ağrıyan bölgelerinizi kontrol ediyor ve hareketlerinizi ayrıntılı bir muayene ile inceliyor
- Radyografi: X-ışınları yardımı ile kemik ve eklemlerinizin görüntüsünü alıyoruz
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Vücudunuzdaki dokuların ve eklemlerinizin detaylı görüntüsünü almak amacı ile yapıyoruz
- Eklem ultrasonografi: Ekleminizin içindeki doku ve sıvı miktarını görüntülememizi sağlıyor
- Kan testleri: Belirtilerinizin sebeplerini anlamak amacı ile yaptığımız testler.
Romatizma tedavisi
Hastalığımızın seyrine ve şiddetine göre çeşitli tedavi seçeneklerimiz mevcut.
İlaçlar,
Cerrahi veya
Yaşam tarzı değişiklikleri gibi tedaviler Özel Yaşam Hastanesi Kırıkkale Fizik doktorumuz ve fizyoterapistlerimiz tarafından uygulanıyor. Önemli olan, hastalığınızın erken tanısı ve doğru tedavisi. En iyi Kırıkkale romatizma doktorlarından iki tanesi hastanemizde.
Bu hastalıkla mücadelede, aktif rol almanız önemli. Düzenli egzersiz, uygun bir diyet, stres yönetimi ve iyi bir uyku düzeni gibi sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri, hastalığınızın seyrini yavaşlatabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.
Romatizmaya kim bakar
Aslında dahiliye ve fizik tedavi uzmanlığının yan dalı olarak romatoloji uzmanları bu hastalıkla ilgileniyor. Ancak ülkemizde romatoloji uzman sayısı oldukça az. Bu sebeple yukarıda saydığımız belirtileriniz varsa
Özel Yaşam Hastanesi Kırıkkale Dahiliye uzmanı Bülent Yıldız ve
Özel Yaşam Hastanesi Kırıkkale Fizik tedavi uzmanı Özlem Latife Yılmaz
Kırıkkale Romatizma ve romatizmal hastalıkları tanı ve tedavisinde çok tecrübeli hekimler.